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Pâte à tarte de grand-mère - Grandma's Pie Crust Recipe

Auteur : Kris Bordessa - Attainable-sustainable
Internet : https://www.attainable-sustainable.net/apple-pie-time/

INGRÉDIENTS
Portions 10 portions

3 tasses de farine tout usage non blanchie, tamisée
1 c. sel
1 1/4 tasse de beurre, réfrigéré
1 œuf large
2 c. À thé vinaigre (vinaigre de cidre)
Eau

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Servings 10 servings

3 cups unbleached all-purpose flour, sifted
1 tsp. salt
1 1/4 cups butter, chilled
1 large egg
2 tsp. vinegar (apple cider vinegar)
Water

PRÉPARATION
Mesurer la farine et le sel dans un grand bol.

Couper le beurre tout en mélangeant aux ingrédients secs jusqu'à l'obtention d'un crumble fin.

Casser l'oeuf dans une tasse à mesurer; Ajoutez du vinaigre et ensuite assez d'eau pour faire 7/8 de tasse, plus ou moins. Utilisez une fourchette pour fouetter le mélange d'oeufs ensemble.

Ajouter le mélange d'œufs aux ingrédients secs. Mélanger à la fourchette, en ramassant délicatement la pâte de l'extérieur du bol. Ajoutez le reste du liquide si nécessaire. Ne pas trop mélanger. Vous pouvez également utiliser un batteur sur socle - veillez à ne pas trop mélanger.

Dès que la pâte se rassemble, retournez-la sur une surface farinée. Pressez délicatement la pâte avec vos mains - vous n’êtes pas en train de pétrir, liez simplement les ingrédients pour former une masse solide.

Rouler la pâte

Divisez la pâte uniformément, puis étalez-la sur une surface généreusement farinée. Pliez la pâte en deux pour faciliter le levage, puis passez dans une assette à tarte.

Pour une tarte à la croûte telle que le merengue citron doré au citrouille, repliez les bords de la pâte et serrez ensuite tout autour. Pour une tarte fourrée, ajoutez une quantité généreuse de garniture et recouvrez de la deuxième croûte.

Rouler les deux côtés sous le rebord du moule à tarte et les sertir ensemble. Le sertissage est un art! Le sertissage parfait prend des années de pratique.

Notes de recette : Cette recette de croûte à tarte faite maison fait une double croûte - assez pour un dessus et un dessous. Si vous faites une tarte comme une tarte à la citrouille, vous pourrez en faire deux.

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Measure flour and salt into large bowl. Using a pastry blender, cut butter into dry ingredients until you have a fine crumble. Crack egg into measuring cup; add vinegar and then enough water to make 7/8 of a cup, more or less. Use fork to whisk egg mixture together. Pour egg mixture into dry ingredients almost all at once. (I usually hold out about a quarter of a cup.) Mix with the fork, gently gathering the dough from the outside of the bowl. Add the rest of the liquid if necessary. Do not over mix. Alternatively, you can use a stand mixer - just be sure not to over mix.
As soon as the dough comes together, turn it out onto a floured surface. Use your hands to carefully press the dough together---you're not kneading here, just binding the ingredients together in a solid mass.

Roll the dough

Divide dough evenly, then roll out on a liberally floured surface. Fold the dough in half for easy lifting, then move into a pie pan. (I just use a simple glass pie pan like this.)
For a single crust pie like pumpkin or lemon merengue, tuck the dough edges under and then crimp all around. For a filled pie, add a generous amount of filling, and top with the second crust.
Roll both dough edges under at the rim of the pie pan, and crimp them together. Crimping is an art! Perfect crimping takes years of practice. (My pies are still not as beautiful as my mom's, but I've got her apple pie recipe down pat. You should try it.)

Recipe Notes

This homemade pie crust recipe makes a double crust -- enough for a top and bottom. If you're making a single crust pie such as a pumpkin pie, you'll be able to make two.
Measure flour and salt into large bowl. Using a pastry blender, cut butter into dry ingredients until you have a fine crumble. Crack egg into measuring cup; add vinegar and then enough water to make 7/8 of a cup, more or less. Use fork to whisk egg mixture together. Pour egg mixture into dry ingredients almost all at once. (I usually hold out about a quarter of a cup.) Mix with the fork, gently gathering the dough from the outside of the bowl. Add the rest of the liquid if necessary. Do not over mix. Alternatively, you can use a stand mixer - just be sure not to over mix.
As soon as the dough comes together, turn it out onto a floured surface. Use your hands to carefully press the dough together---you're not kneading here, just binding the ingredients together in a solid mass.

Roll the dough

Divide dough evenly, then roll out on a liberally floured surface. Fold the dough in half for easy lifting, then move into a pie pan. (I just use a simple glass pie pan like this.)
For a single crust pie like pumpkin or lemon merengue, tuck the dough edges under and then crimp all around. For a filled pie, add a generous amount of filling, and top with the second crust.
Roll both dough edges under at the rim of the pie pan, and crimp them together. Crimping is an art! Perfect crimping takes years of practice. (My pies are still not as beautiful as my mom's, but I've got her apple pie recipe down pat. You should try it.)

Recipe Notes

This homemade pie crust recipe makes a double crust -- enough for a top and bottom. If you're making a single crust pie such as a pumpkin pie, you'll be able to make two.



Christian Sauvé
csauve.ca